Uddannelse giver plads til nytænkning og forandring

31. maj 2023
hanne-cording-moveero-amusyd


Hos hjulproducenten Moveero i Lunderskov har de bl.a. implementeret en ny struktur i produktionen, derfor skal der ryddes op i gamle vaner og gives plads til nytænkning.


Ny ledelse og ny kultur


I 2021 blev Moveero overtaget af en kapitalfond, der ansatte en ny direktør til stedet. Den nye direktør bragte et helt andet livssyn med sig.

”Ledelseskulturen blev markant anderledes end medarbejderne før havde været vant til” fortæller Hanne Cording, HR-chef ved Moveero, og forklarer, at der tidligere har været en plejer-kultur i virksomheden, som fik medarbejdere til at gøre præcis det, de fik besked på og intet andet, men sådan skal det ikke være længere:

”Medarbejderne skal ikke skrue hovedet af, når de møder på arbejde, men langt hellere turde stille spørgsmål og være nysgerrige på nye arbejdsgange. Det er den kultur, vi gerne vil fremme hos Moveero.”

En stor del af den nye kultur bygger derfor også på at udvikle og efteruddanne medarbejderne, så de hele tiden er opdateret inden for faget og lærer at sætte de bløde kompetencer i spil:

”Generelt opfattes de bløde kompetencer i stigende grad som en styrke, uanset hvor man arbejder i en organisation. Det skal medarbejderne vænne sig til, og det er helt naturligt” fortæller Hanne.


Medarbejdere bliver supervisorer


Moveero beskæftiger 274 medarbejder fordelt på tre skift i produktionen. Også her er der for nyligt foretaget ændringer, som har gjort det nødvendigt med supervisorer i hver afdeling og på hvert skift.

”Derfor har vi har rykket ni medarbejdere op, så de nu er supervisorer. De har ingen ledelseserfaring, så det er vigtigt for os, at de lærer at samarbejde på tværs og støtte hinanden i de nye roller” fortæller Hanne

De ni medarbejder har taget turen til AMU SYD i Kolding for at få input og viden til at kunne bestride deres nye roller og finde deres egen ledelsesstil. De kommer hver især med forskellige udgangspunkter og har mere eller mindre været en del af den tidligere kultur, men nu skal der gøres plads til nytænkning.

”De skal lære at lede og kommunikere professionelt og have øjnene op for, hvad samarbejde kan. Pludselig skal de måske selv stå på mål for beslutningerne, de tidligere har kritiseret. Det skal de være rustet til, for det følger med i deres nye jobbeskrivelse.” uddyber Hanne.


Tilrettelagt kursus


Kurset, der omhandler samarbejde, kommunikation og konflikthåndtering, er tilrettelagt ud fra virksomhedens ønsker og behov med lige nøjagtigt den underviser, som Hanne ønskede sig til at løse opgaven:

”Jeg har i et tidligere job stiftet bekendtskab med Nathalia, som bl.a. underviser i kommunikation og konflikthåndtering på AMU SYD, og jeg var meget begejstret. Hendes måde at møde mennesker med både respekt og humor, falder lige ind i den måde, vi ønsker at tilgå vores medarbejder på. Derfor er hun særligt udvalgt til opgaven” forklarer Hanne og peger på styrken ved at få AMU SYD til at tilrettelægge kurset:

”Med et tilrettelagt kursusforløb, kan vi få taget helt konkrete emner og problemstillinger fra dagligdagen med ind i undervisningen, så den bliver mere håndgribelig og brugbar for vores medarbejdere. Vi samarbejder med AMU SYD i forskellige sammenhænge, og jeg har endnu til gode at blive skuffet over deres ydelser” fortæller hun.

I alt varer kurset to dage, fordelt på to enkeltdage med tre måneders mellemrum, dels fordi det passede bedst ind i det daglige  arbejde hos Moveero, men også fordi det er godt for medarbejderne at komme ’hjem’ og arbejde med tingene for derefter at kunne vende tilbage og evaluere.


Skriften på væggen


De nye tider markeres helt konkret i Moveero med en række leveregler, som hænger rundt omkring i virksomheden. Levereglerne er tegnet og beskrevet i et sprog, som alle kan forholde sig til.

En af levereglerne er fx ’Ordentlighed’ – Det skal bl.a. komme til udtryk i respekt for forskellighed og forståelse for hinanden.

Hanne håber på, at kurset her kan hjælpe medarbejderne med at se fordelene ved at være rummelige og styrke samarbejdet, så de kan tilgå ledelsen trygt og professionelt og finde forståelse for, at det ikke nødvendigvis er et succeskriterie altid at gøre det, man plejer:

”De skulle gerne komme hjem med modet til at opbygge deres egen ledelsesstil og kunne tilpasse den til de medarbejdere, de arbejder sammen med i dagligdagen. Hvis den del er på plads, så kan vi vist ikke bede om meget mere” fastslår Hanne afslutningsvis.
 


Er du blevet nysgerrig på hvad AMU SYD kan gøre for din virksomhed? Kontakt os på mail: info@amusyd.dk eller på tlf. 76 37 37 37, for et uforpligtende og gratis møde.