Mange vil gerne arbejde helhjertet på halv tid

23. september 2019
2019_Husassistent_Maria_og_Melanie_Kristensen__Mai

Måske siger kroppen nej til et fuldtidsjob, men det behøver ikke være en stopklods for at være på arbejdsmarkedet. Mange vil nemlig gerne arbejde helhjertet på halv tid eller mindre end det. Det gælder Selia, Sanne og en række andre, som er i gang med et kursusforløb for at blive husassistenter.

AMU SYD har i samarbejde med HANSENBERG og Kolding Jobcenter et kursusforløb for at blive husassistent, og det er tilrettelagt efter, at kursisterne ikke kan være på skolebænken en hel lang kursusdag.

De håber på et job inden for køkken- og rengøringsbranchen, hvor der er gode muligheder for job på nedsat tid. Det kan fx være på et plejecenter, hvor en medarbejder hjælper med at stille morgenmaden frem og har tid til en snak med beboerne, så de får en ekstra god start på dagen. Det kan også være i kantinen på en virksomhed, hvor en medarbejder stiller frokosten frem og sørger for, at bordet og tallerknerne bliver ryddet af.

Virksomheder ser muligheder
”Heldigvis begynder flere og flere virksomheder at få øjnene op for disse jobs på nedsat tid, og derfor har vi lavet et kursus, som byder på grundlæggende rengøring og ergonomi samt grundtilberedning af mad til brug for restauranter og kantiner,” siger Ole Møller, salgs- og marketingchef ved AMU SYD.

Og der er grund til optimisme - underviser Pia Lysen fortæller:

”Jeg mærker hvordan deltagerne suger ny viden til sig, og ser kursusforløbet som en mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet igen – og dermed blive en del af fællesskabet på en arbejdsplads med gode kolleger.”

Måske er køkkenvejen fremtiden
En af deltagerne, Sanne Bonde Nielsen, 53, har arbejdet med rengøring i mange år. Hun har døjet med dårlig ryg og en diskusprolaps efter et uheld.

”Det gode er, at jeg har rengøringserfaringen, men jeg glæder mig mest til madlavningskurset. Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde med madvarer og bage, så måske køkkenvejen er noget for mig? Det glæder jeg mig til at prøve af. Jeg har kigget lidt på en cateruddannelse, så måske det er min nye retning.”

Prøver muligheder af
Selia Madsen, 30, har arbejdet i butik og været i gang med tandklinikuddannelse, men kunne måske tænke sig at være ernæringsassistent. På kurset lærer hun grundprincipperne for at tage en videre uddannelse med fødevarer og rengøring.

”Kurset giver mig mulighed for at afklare, om jeg skal vælge en ny branche og prøve det i praksis, før jeg træffer et valg. Jeg håber at få arbejde på et hotel efterfølgende. Det var min sagsbehandler, der fortalte mig om kurset og jobmulighederne, ellers havde jeg ikke vidst noget om det,” siger Selia.

Maria og Melanie Kristensen er tvillinger og begge uddannet SOSU’er. De kunne godt tænke sig en ny karrierevej på et plejecenter. Mai-Britt Fabricius fik øje på kurset via en samtale på jobcentret. For alle tre er kurset en måde at afprøve, om fremtidens job ligger i kombinationen mellem at arbejde i køkkenet og med rengøring.  

Kurset er tilpasset
”Normalt kører vi kurser fem dage i træk og syv timer om dagen. Men her har vi deltagere med andre forudsætninger. Der er en grund til, man kun kan arbejde på nedsat tid, og derfor må vi også ændre kurset, så det passer til det antal timer, deltagerne kan komme,” siger Ole Møller.

Kurset afvikles derfor over tre dage på en uge, og så der et hold om formiddagen og eftermiddagen. Resultatet er, at man går i skole tre formiddage eller tre eftermiddage om ugen, og kurset varer så fire uger. På denne måde kan alle deltage og møde friske og engagerede på kurset.

Læs mere om kurset til husassistent: