Godt håndværk giver plads til kreativitet

26. april 2022
Soren-cube-kollage


Hvert 2. år tager Søren Andersen turen til AMU SYDs afdeling, Snepsgård, ved Ribe, for at opdatere sit svejsepas. Det er langt fra hjemmeadressen i Lunde på Fyn, men opholdet giver ham både tid og ro til at fordybe sig i det kreative plastarbejde, hvor høj, teknisk faglighed er en nødvendighed.

En dygtig håndværker
i 13 år har Søren været uddannet plastsvejser. Det er dermed 7. gang han re-certificerer. Hver gang han tager til Ribe re-certificerer han både UVE (varmluft-og ekstrudersvejsning) og USME (stuk-, muffe og elektrosvejsning) på samme tid.
 
Det kan lyde af meget, men Søren har rigtig godt styr på sit håndværk, så opgaver og prøver volder ham sjældent de store besværligheder. Det er også derfor, han har overskud til at bruge fritiden på at nørkle med komplekse plastkreationer, der indimellem også udfordrer den høje faglighed.

Ideerne er med i bagagen
Søren bor på AMU SYDs kollegie, når han re-certificerer, og med i bagagen har han altid nye og spændende idéer til sit kreative plastarbejde.

”Hver gang jeg skal afsted, bruger jeg lidt tid på at tænke over, hvad jeg gerne vil lave denne gang. Jeg tegner det ikke eller noget, men jeg har en altid idé klar” fortæller Søren

Denne gang er valget faldet på en ”hyper cube” – der betyder ”terning i terning”.

”Man starter selvfølgelig med at lave den lille terning i midten. Derefter arbejder man sig ud ad. Jeg har brugt den samme tråd hele vejen igennem alle lag. Der skal man lige holde tungen lige i munden” forklarer Søren, der godt kan lide at udfordre sig selv med svære plast-konstruktioner.

”Det var egentligt ikke planen, at der skulle være så mange lag, men nu gik det lige så godt” smiler Søren.

Plastmager ved et tilfælde
Det var ikke en stor drengedrøm, der var skyld i at Søren endte som plastmager – nok snarere lidt en tilfældighed.

”Som barn var jeg et ’problembarn’ indtil en af mine folkeskolelærere sagde, at jeg ikke skulle sidde på skolebænken, men ud og arbejde i stedet” fortæller Søren, som er taknemmelig for, at hans lærer allerede dengang kunne se, at han havde behov for at komme ud og bruge sine hænder. Efterfølgende kom han i skolepraktik ved firmaet, Skandinavisk stål og plast, som han stadig arbejder for den dag i dag.

Travl branche
”Der er travlt i branchen for tiden” fortæller Søren, der hovedsageligt beskæftiger sig med renovering af rør, pumpesystemer, nyetablering af rør og brøndarbejde. Som regel er de 2-3 mand afsted på opgaverne, og det sker også oftere, at de ”ligger” ude flere dage ad gangen.

”Jeg har hverken tid eller mulighed for at arbejde kreativt med plastarbejdet i hverdagen, derfor er det også fedt at få lov at bruge fritiden til det her, når jeg alligevel er afsted på re-certificering.”

Læs mere om plastsvejsekurserne her →