En dygtig medarbejder kan også være døv
Kadir Kurt fra Fredericia er et godt eksempel på, at døvhed - eller et andet handicap - ikke behøver at stå i vejen for at efteruddanne sig på AMU SYD.
Kadir Kurt er 47 år, født døv og har tidligere arbejdet 12 år som svejser og ufaglært smed. Senest var han ansat på PostNords pakkecentral i Fredericia, hvor han sammen med 23 andre blev opsagt. Han ved, at der er mangel på dygtige svejsere, og derfor er han igang med at opkvalificere sig inden for svejsning og få nye certifikater. Om få uger er han klar til et nyt, fast job – akkurat som han har haft hele sit liv.
Vær ikke bange for at ansætte en døv medarbejder
”Jeg vil gerne sige til virksomhederne, at de ikke skal være bange for at ansætte en dygtig medarbejder, som er døv. Jeg ved, at jeg er god til mit fag og i høj grad både er robust og hurtig til at tilpasse mig og lære nyt,” siger Kadir Kurt og fortsætter:
”Jeg er håndværker og ser og forstår, hvad der sker omkring mig på arbejdspladsen. I mine tidligere job har jeg haft en opstartsperiode som alle, men jeg kan jo mine ting, og så har jeg bare brug for en tolk engang imellem, og det er uden omkostninger for virksomheden. Som virksomhed skal man bare være åben og turde prøve noget nyt. Man kan jo altid starte med en praktik.”
Han tror, at mange virksomheder ikke er klar over, at de gratis kan få tolkehjælp. Det kan fx være, når virksomheden ansætter en døv, i forbindelse med et kursus, et møde hos 3F eller på jobcentret.
På svejsekurset hos AMU SYD har Kadir Kurt især brug for tolken, når der er teoriundervisning, og når han skal have nye instrukser. Hans tolk, Michelle Larsen, er med på kurset og hjælper, når Kadir har behov for det. Hun er eksamineret tegnsprogstolk.
Med og uden tolk
Men svejseunderviserne og Kadir har også hurtigt lært, hvordan de kan kommunikere uden tolk.
”Når min lærer Preben viser to fingre, betyder det ikke to bananer, men to svejsetråde. Hurtigt kommer vi til at ’tale’ et fælles fagsprog ved hjælp af fagter og tegn,” fortæller Kadir Kurt.
Han oplever også et godt og kollegialt sammenhold. Kadir kan sagtens lave sjov med svejselærerne både med og uden tolk. Der bliver grint meget.
Tilfældigvis er der to døve i svejsecentret lige nu. Pludselig dukkede en anden kursist op, Mogens, som lavede tegnsprog til Kadir. Mogens er på kursus, fordi det firma han arbejder for, ikke har så travlt i øjeblikket.
Klar til nyt job
Kadir Kurt glæder sig til at komme i job, når han er færdig med kurset om få uger. Når han skal til en samtale på en virksomhed, kræver det egentlig bare, at chefen eller virksomheden er åben for muligheden for at ansætte en dygtig medarbejder som tilfældigvis er døv. Til samtalen er der lige brug for 10 minutter ekstra, som det tager at oversætte via tolken.
Vil du som arbejdsgiver gerne høre om Kadir Kurts færdigheder, er du velkommen til at besøge ham i AMU SYD’s svejsecenter eller kontakte vores svejsefaglærere.
Læs mere om tolkehjælp DNTM's hjemmeside (Den Nationale Tolke Myndighed) >