Underviser udvikler krankursus på engelsk

3. juli 2020
2020_poul_kran_basis_engelsk

”Danmark bliver mere og mere international. Det gælder også AMU SYD, der skal være med på beatet. Vi vil gerne imødekomme virksomhedernes behov og tænke ud af boksen.”, fortæller faglærer på AMU SYD, Poul Sander, om baggrunden for at udvikle et kranbasis kursus på engelsk. 
 
Hos AMU SYD oplever vi netop, at flere og flere virksomheder i Danmark efterspørger, at deres internationale medarbejdere kan tage AMU-kurser på andre sprog end dansk.
 

Kursus-materiale er målrettet kursisternes behov

Det var planen, at Poul skulle udvikle kurset i løbet af sommeren, men den hjemsendte tid under corona-nedlukningen fremskyndede arbejdet.
 
”Jeg havde jo pludselig en del tid, som jeg ikke havde regnet med, og det benyttede jeg mig af. Det er et stort arbejde at skulle oversætte alt materialet. Alt materiale inklusiv retningslinjer og bekendtgørelser fra Arbejdstilsynet skal være på engelsk”. Poul tilføjer: ”Jeg har brugt en del tid på at gennemse og oversætte materialet samt læse det med kursisternes øjne – hvordan fortolker kursister forskellige ord og vendinger”. 
 
Han har udviklet kurset fra bunden, da tilsvarende kursus ikke er udbudt i AMU-regi. Poul har gjort meget ud af at sikre, at materialet er oversat, så internationale kursister får den rette viden og oversættelse af lovgivningen.
 

Erfaren kranfører giver sine mangeårige erfaringer videre

Poul har været ansat som underviser hos AMU SYD siden starten af 2018. Med sig i bagagen har han næsten 30 års erfaring med både travers- og portalkraner, som han nu underviser i. 
 
Om skiftet fra kranfører til underviser inden for faget siger Poul med et smil: ”Det er to vidt forskellige verdener. Mit helbred har haft godt af de ændrede arbejdsopgaver. At være kranfører af de store kraner er fysisk hårdt, især fordi vi arbejder med de tilhørende tunge kæder og wire. I den forbindelse er sikkerhed også vigtigt”. 
 

Sikkerhed er vigtig

På kurset Kranbasis, suppleret med samløft med kraner – både på dansk og engelsk - er der i både undervisningsmaterialet og den praktiske del stor fokus på sikkerhed. I sin tidligere ansættelse var Poul i 10 år en del af sikkerhedsorganisationen, og han vil nu gerne undervise andre mennesker i det, han kan. ”Da jeg går til folk med træsko på og gerne vil dele ud af mine mange erfaringer, passer undervisningsfaget godt til mig”.
 

Virksomheder og internationale medarbejdere

En primær målgruppe for krankurset på engelsk er danske virksomheder med internationale medarbejdere, der ikke taler dansk. 
 
”Det er store og mellemstore virksomheder fx inden for vindmølleindustrien eller betonelement virksomhederne, der bruger travers- og portalkraner” siger Poul og uddyber: ”Målgruppen er ligeledes udenlandske medarbejdere i Danmark, som ønsker at udvide deres arbejdsopgaver eller at kunne varetage industrijob. Med kranbasis kurset bliver de mere eftertragtede af netop de store danske virksomheder, som ofte har engelsk som koncernsprog.”  
 

En ny målgruppe kan tage AMU-kurser

”Hos AMU SYD hæver vi nu barren og giver en ny målgruppe mulighed for at tage AMU-kursus, og samtidigt imødekommer vi en stigende efterspørgsel i Danmark”, fortæller Poul.