Sprogligt boost og selvtillidsløft

10. maj 2022
Juan_-_Klar_til_job


I 7 uger har Juan Sagredo været kursist på forløbet, ’Klar til Job med et sprogboost’, et forløb der ikke kun har givet sproget et boost, men i høj grad også har hjulpet på selvtilliden og givet mod på nye udfordringer.


Chilenske rødder

”Jeg har været så glad for at komme her på kurset, det har givet mig meget bedre sproglige kompetencer” fortæller Juan.
Juan har været i Danmark i 6 år. Han er oprindeligt fra Chile, men har tidligere boet i Sverige sammen med sin danske kone.
”Min kone savnede sin familie, og ville gerne tilbage til Danmark. Derfor rejste vi hertil.” fortæller Juan, der er bosat i Haderslev.


Besvær med kommunikationen er en stopklods

Siden Juan er kommet til Danmark, har han haft svært ved at finde sit fodfæste på arbejdsmarkedet.
Han er uddannet guldsmed, og har arbejdet inden for faget i 35 år, men på trods af sin gedigne erfaring og ønsket om at sætte sine kompetencer i spil, er det ikke lykkes ham at finde arbejde inden for faget i Danmark.
”Det er som om, at når jeg ikke kommunikerer så godt på dansk, så får jeg slet ikke lov at vise alt det, jeg kan. Det synes jeg er en skam.” siger Juan og fortsætter:
”På kurset her har vi arbejdet med sproget, og lært hvordan man begår sig på det danske arbejdsmarked. Det kan hjælpe mig fremover, når jeg skal søge arbejde”
Juan har lært at tale og forstå det danske sprog bedre, men han har især også har været glad for det sociale i at møde mennesker, der oplever de samme udfordringer, som han selv.
”Der er en ’open-mind-stemning’ her. Man føler sig ikke dum eller misforstået. Det er som om, vi taler samme sprog, selvom vi kommer fra meget forskellige lande. Vi hjælper hele tiden hinanden med at blive bedre, og vi har et godt fællesskab og netværk, vi kan bruge bagefter”.


Jobcenter bakker op

Det er virksomhedskonsulent, Tomasz Sørensen, fra Haderslev Jobcenter, der har sendt Juan afsted på kurset. Juan ville det rigtig gerne, for han ved godt, at jobmulighederne forbedres i takt med, at hans sproglige færdigheder vokser.
Tomasz Sørensen er begejstret for kurset og deltog ved afslutningsfesten, for at bakke op om Juan og de andre kursister fra Haderslev Jobcenter.
”Jeg synes kurset er et rigtigt godt tilbud til de borgere, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, fordi de har udfordringer med sproget. Mange af dem kommer til samtaler, men bliver sorteret fra, fordi der er kommunikationsvanskeligheder. På kurset får de mere mod og bliver selvsikre, ligesom deres sproglige færdigheder forbedres betydeligt.” fortæller Tomasz Sørensen fra Haderslev Jobcenter.
Han fremhæver også samarbejdet mellem jobcentret og underviserne: ”Samarbejdet har været over al forventning. Underviserne lærer borgerne rigtig godt at kende, og de er altid klar med hjælp og sparring, hvis der fx er spørgsmål fra virksomhederne til evt. kandidater. På den måde bliver det nemmere for mig at hjælpe borgerne godt videre.”


Mod på nye udfordringer

For Juan har kurset betydet, at han har nu har redskaber og mod til at arbejde videre mod målet:
”Jeg vil gerne tilbage til mit fag og arbejde som guldsmed. Der er mange ting, der kan optimeres, så selve processerne i produktionen forbedres, bliver mere miljørigtige og bæredygtige. Det vil jeg gerne arbejde med.” afslutter Juan.


Festlig afslutning

Kursets afslutning blev markeret ved en festlig begivenhed for kursister, undervisere og jobrådgivere. Her blev der holdt taler, kursisterne fik deres beviser og serverede mad fra hver deres kultur. - En rigtig festlig afslutning med masser af godt humør og mod på nye muligheder.Har du også brug for hjælp til at komme videre?
Har du spørgsmål til uddannelse eller brug for vejledning, kan de se mere om vores Vejledningscenter her →