Kan du lære dansk online?

25. maj 2020
Intervie__med_3_kursister_fra_l__sev__rkstedet

Flere kursister var midt i deres kursusforløb, da vi den 11. marts måtte lukke AMU SYD midlertidigt ned.

I Læseværkstedet betød det, at kursisterne pludselig ikke kunne følge den danskundervisning, de skal bruge i forhold til job eller uddannelse.

Der blev dog hurtigt igangsat onlineundervisning.

Tre kursister har valgt at fortælle om deres oplevelser med onlineundervisning, og hvordan de håber den fremtidige undervisning bliver.

 

MYKOLA: Jeg er motiveret for at lære dansk – også online

Mykola har været i Læseværkstedet i to måneder, da AMU SYD måtte lukke midlertidigt ned. 

”Det har været godt at lære dansk på AMU SYD, og der er et godt samarbejde mellem lærerne og os kursister”, siger han og fortæller videre: ”Jeg syntes, at underviserne har lavet noget godt undervisningsmateriale, og de er meget hjælpsomme. Jeg kan godt lide, at det, vi laver, bliver kontrolleret, og de input, de giver, kan jeg arbejde videre med”.  

Mykola deltager nu i Læseværkstedets online undervisning, og siger:

”Ja, det kan godt være en udfordring at lære dansk hjemme fra. Jeg har børn, som leger, og selvom jeg er i et andet værelse, kan jeg stadig høre dem. Men fordelen er, at underviseren hjælper rigtig meget med undervisningen. De tjekker materialerne, som jeg arbejder med, og bagefter snakker vi online om dem.”

Selv om det er bedre at være fysisk på skolen, fordi det er nemmere at koncentrere sig, slutter Mykola af med: ”Jeg er motiveret til at lære dansk og vil helt sikkert fortsætte undervisningen på denne måde”.

 

NADIA: Underviserne gør det nemt at lære dansk

Nadia blev færdig med et praktikophold i en virksomhed i Kolding i februar i år. Siden da har hun været i Læseværkstedet for at blive bedre til dansk.  

Nadia siger: ”Hvis det er muligt, vil jeg give vores undervisere 5 stjerner J Jeg har lært dansk andre steder, men syntes ikke, jeg blev rigtig god til det. Det var specielt grammatikken, der var svær, og jeg havde faktisk opgivet at blive bedre til dansk. Men efter jeg kom i Læseværkstedet er det faktisk blevet nemt for mig, og nu ønsker jeg bare at lære meget mere”.

Efter nedlukningen af uddannelsesinstitutioner den 12. marts lærer Nadia også dansk online, og ”Det går faktisk godt”, siger hun. ”Jeg fik chancen for at blive undervist af Annette online ”face to face”, og fordelen er, at vi har nu lidt mere tid til at snakke end før”.

Jeg ønsker at komme tilbage til AMU SYD og være fysisk i Læseværkstedet, fordi jeg bedre kan koncentrere mig der, end jeg kan hjemme. Indtil det kan ske fortsætter jeg online med dansk. Nadia slutter af med: ”Men jeg håber også, at vi så kan få lov til at være længere på skolen, når I åbner”.

 

SVOBODA: Jeg har bestået min FVU trin 4 online

Svoboda startede med at lære dansk på AMU SYD i februar 2019, og hun er en af de kursister, der kom hver dag i Læseværkstedet før Corona-krisen startede.

Herefter fortsatte hun med at blive undervist online og fortæller glad: ”Jeg har bestået min FVU Trin 4 prøve online” 😀

”At lære dansk online nu, er for mig næsten det samme som at komme hver dag i Læseværkstedet. Reglerne er som før, men vi får kun materialerne online og snakker online. Det går rigtigt godt, og det er intet problem for mig.”

Hun siger: ”Indtil alle kan komme på AMU SYD igen, vil jeg meget gerne fortsætte med den onlineundervisning. Jeg vil gerne forberede mig til den danske indfødsretsprøve”.