Hvad laver en lastbilchauffør?

Når du har erhvervet et lastbilkørekort hos AmuSyd er der store muligheder for et job som lastbilchauffør. Jobbet som lastbilchauffør er alsidigt og du kan, afhængig af hvilket job du får, få mange forskelligartede opgaver.

Jobbet drejer sig langt fra kun om at sidde ved rattet i trafikken, men har mange andre funktioner som du kan læse lidt om her. Typisk vil du som nyudklækket lastbilchauffør kunne få et job hos en vognmand eller speditionsfirma. Måske skal du starte med at køre en stor kassevogn eller en forvogn, for derved at få lidt mere rutine og erfaring inden du skal køre med anhænger eller trækker.

Som chauffør får du også ansvaret for om din lastbil er klar til at køre. Feks skal du tjekke oliestand, bremser, dæktryk og lys mm. Du skal også være opmærksom på det gods du kører med er forsvarligt lastet og fastsurret. Inden du kører ved arbejdsdagens begyndelse skal du registrere at det er dig der sidder bag rattet, ved at indsætte en diagramskive i fartskriveren eller indtaste dine oplysninger digitalt.

Der kan være meget forskel på hvilket gods du skal køre med, også selvom det på samme lastbil. Det kan være toiletpapir, fødevarer og møbler den ene dag til olietromler, træ og cement den næste, så håndtering og arbejdsopgaverne kan variere meget. Du får brug for alle de kvalifikationer du lærer på et Amu kursus og du vil lære endnu mere når du kommer ud i praktisk arbejde.

Nogle transporter kræver en del papirarbejde, hvor du feks skal have kvittering for aflæsning eller afhentning. Så de fleste job kræver at du kan både læse og skrive dansk. Skal du køre internationalt vil det også være en stor fordel om du kan begå dig på tysk og engelsk.

Nogle lastbiler læsser af lige fra bagsmækken, mens andre har monteret kran eller lift. Der kan altså være jobs hvor der udover lastbilkørekort også kræves et krancertifikat, truckcertifikat eller andet. Alt sammen er kurser, du kan tage her på AMU SYD.

Der er utallige forskellige jobs inden for transportbranchen. Du kan feks. komme til at køre kurérkørsel i Danmark eller hele Europa, køre grise fra landmændene til slagteriet, køre om langturschauffør til fjerne lande i syden eller måske bare køre materialer mellem to fabrikker internt. Transportbranchen er en spændende arbejdsplads, hvis du bare vælger det job der interesserer dig og passer til dit temperament.

Mange tror at et chaufførjob er lidt ensomt, men i langt de fleste jobs får du kontakt til en masse forskellige mennesker. Der er kunderne, ved de forskellige læsning og aflæsnings steder hvor du møder lagerfolk, speditører og andre der har med transporten at gøre. Du møder også kollegaer hjemme ved den vognmand eller virksomhed du kører for og andre chauffører kollegaer ved feks kaffesteder og tankstationer. Også over telefonen skal du regne med at skulle holde kontakt til vognmanden, speditører og kunder mm

Hvad kan jeg tjene som ny chauffør?

Herunder kan du se gennemsnitslønninger for nyuddannede lastbilchauffører (2015 tal)

Når du får mere erfaring kan du som regel forhandle endnu bedre lønninger.

  • Chauffør på varevogn under 3500 kg - kr 23.308
  • Lastbilchauffør ved en fragtmand - kr 22.168
  • Eksportchauffør kr 27.703
  • Lastbilchauffør ved arbejde med renovation kr. 31.548
  • Flyttemand chauffør kr. 27.353
  • Farligt gods lastbilchauffør kr. 38.206

Kilde: Danmarks Statistik