Uddannelse går rent ind: Morten har fået selvtillid, succes og fast arbejde

25. juni 2024
morten-rengoringstekniker


Morten Rasmussen har hele sit liv kæmpet med boglige udfordringer, og de har mange gange stået i vejen for hans drømme og ambitioner. Nu har han fundet vejen til succes og fået fast arbejde gennem uddannelse.
 

Drømme og modstand

"Da jeg gik i skole, drømte jeg om at blive politimand. Men så fik jeg bare at vide, at det kunne jeg aldrig blive, og sådan var det hele min skolegang," fortæller Morten. Gå-på-modet fejlede ingenting, men han har altid haft svært ved at læse og skrive, og fandt sent i livet ud af, at vanskelighederne skyldtes ordblindhed.
 
Den konstante modstand gennem tiden har ført til, at Morten i mange år tog de letteste valg i livet og forsvandt, når noget gik ham i mod eller blev for svært. Arbejdslivet har derfor budt på mange forskellige ufaglærte jobs inden for fx rengøringsbranchen, hvor han har arbejdet i mange år, men også inden for transport, hvor han har kørt som fragtmand. Desværre oplevede han også her, at opgaverne blev for krævende til hans boglige niveau.

"Folk har en idé om, at når man bliver ansat, så kan man det hele fra dag et. Ingen kan se på mig, at jeg har et usynligt handicap. Det kræver ekstra oplæring, og det er der ikke tid til," forklarer han.

Bevis på færdigheder

I mange år var Morten ledig og søgte især mange jobs som vicevært, men uden de formelle beviser på cv’et var det svært at komme igennem nåleøjet.

Hvad gør man så? Jeg lå vågen om natten, for jeg vidste jo, at uddannelse ikke var en mulighed for mig,” fortæller han. Frustrationerne kulminerede til sidst, og Morten tog omsider mod til sig og bad om hjælp på jobcentret:

"Jeg sagde til dem, at jeg havde brug for forskellige kurser for at kunne få et job. Og så lagde jeg ikke skjul på, at jeg havde svært ved det," forklarer Morten.
 
Det blev startskuddet til en helt ny retning. På AMU SYD ved Ribe tog Morten kurser inden for ’Det grønne område’, hvilket gav ham de nødvendige beviser og selvtillid nok til at kunne søge flere jobs som vicevært.
 
Jeg oplevede, at nu kom jeg pludselig til samtaler. Mine kursusbeviser gjorde helt sikkert en kæmpe forskel for, at jeg overhovedet kom i betragtning,” fortæller han, men selvom der nu var hul igennem til samtalerne, så var der stadig ikke udsigt til et fast arbejde.
 

Erfaring er ikke altid nok

Efter nogen tid uden held med jobsøgningen fortalte et familiemedlem om en jobmulighed som rengøringsassistent på Skrydstrup flyvestation. Morten manglede på ingen måde rengøringserfaring, men det var desværre ikke nok. For at komme i betragtning til jobbet, skulle han være uddannet rengøringstekniker.
 
"Det sagde jeg nede på jobcentret – og så gav de lov til, at jeg tog uddannelsen på AMU SYD. Jeg var meget skeptisk, for jeg kan jo hverken læse eller skrive, men de forsikrede mig om, at der var masser af hjælp at få, så jeg kunne komme igennem," fortæller Morten.
 

Nyt job 1. juli

Morten fik både støtte og vejledning, og efter at have gennemført det første hovedforløb på rengøringsteknikeruddannelsen blev han indkaldt til samtale på flyvestationen. Her medbragte han sine karakterer og datoerne for, hvornår han skulle starte på det næste forløb.
 
"Allerede om aftenen ringede de og sagde, at de gerne ville gå videre med mig," siger Morten med et smil. Den 1. juli starter han derfor i fast job som rengøringstekniker.
 
"Mange ser ned på rengøringsfaget. Det er nok de færreste, der drømmer om at ende i et rengøringsjob," fortæller Morten og fortsætter, "men det er fordi, de ikke aner, hvor stor en faglighed det kræver. Rengøring er et håndværk, og de fleste vil nok sætte pris på, at der bliver gjort ordentligt rent fx på operationsstuerne."
 

Succes avler selvtillid

Morten har indledt slutspurten på sin uddannelse som rengøringstekniker, som han afslutter inden sommerferien. Han har oplevet mange succeser undervejs, både personlige og faglige. "Jeg er blevet ældre, meget mere åben og bedre til at bede om hjælp," fortæller Morten og insisterer på at nævne, at Sofie, der underviser på uddannelsen, har været en stor hjælp og støtte for ham hele vejen igennem. Det har været et vendepunkt at finde ud af, at han sagtens kunne tage en uddannelse og faktisk komme foran i køen til de stillinger, han gerne ville søge.
 
Morten slutter af med en klar opfordring: "Det kan i al fald godt betale sig at tage uddannelse og kurser, det har jeg mærket ad flere omgange. Ret ryggen, kæmp og kom i gang – hvis jeg kan, så kan du også."

 

Læs mere om uddannelsen til rengøringstekniker her →