Personlig udvikling og professionelle medarbejdere

17. april 2023
2023-ronny-den-professionelle-medarbejder


Trivsel på arbejdspladsen og personlige ressourcer er kernen i AMU SYDs nye kursus ’Den professionelle medarbejder”.
 

Stemning og kemi

Man kan ikke undgå at blive ramt af den gode og stemning, når man træder ind i undervisningslokalet, hvor kurset ’Den professionelle medarbejder’ er i gang.

Der grines højt. Ikke fordi emnerne er useriøse - tvært imod, men fordi formidlingen og den gode kemi mellem kursister og underviser tillader et godt grin.

Både store og små problematikker i arbejdslivet vendes og sættes en smule på spidsen. - Overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen.

Omdrejningspunktet for undervisningen er dialog, og kursisterne får fyldt værktøjskassen med teknikker og redskaber til at håndtere konflikter og kommunikere professionelt og med forståelse for andre.
 

Forskellighed og samlet fokus

Holdet er blandet og bevæggrundene for at være på kurset lige så forskellige, som alle 15 kursister er det.

Ronny Larsen arbejder ved Alfa Laval og er på kurset af en helt særlig grund:
Han vil være en bedre udgave af sig selv. Kurset er således en del af et forløb, hvor han arbejder intenst med sin egen adfærd.
”Jeg kunne pludseligt ikke kende mig selv længere, fordi min adfærd have ændret sig i en uheldig retning.” fortæller Ronny.

Ronnys negative adfærd viste sig især ved, at hans lunte var meget kort, og han var selv helt klar over, at der skulle ske en adfærdsændring, hvis han ville beholde sit arbejde.

”Min adfærd skulle bare ændres. Det var jeg aldrig i tvivl om. Jeg kan godt lide en udfordring og synes, det er spændende at arbejde med mig selv.” forklarer Ronny og fortsætter:

”Opbakningen fra ledelsen var helt enorm. Jeg er meget heldig med at være ansat et sted, hvor man ønsker at investere i medarbejderne. Min leder fandt kurset her til mig og foreslog det som en del af min udvikling”.
 

Selvindsigt og samarbejde

I plenum vendes forskellige kommunikations- og samarbejdsproblematikker fra arbejdslivet. Der kobles løbende redskaber på, så kursisterne lærer at tænke anderledes og agere professionelt i forskellige situationer.

”Kropssprog og kommunikation betyder bare helt vildt meget i hverdagen. Det har jeg overhovedet ikke været opmærksom på før.

Rigtig mange konflikter kan jo tages allerede i opløbet.” fortæller Ronny, der også peger på, at de mange samarbejdsøvelser har været en øjenåbner for ham:

” ’Æblet’ har virkelig vist mig, hvor forskelligt man kan se på tingene, selvom det er præcis den samme ting man kigger på. ” fortæller Ronny.

Øvelsen går i al sin enkelhed ud på, at man kigger på et æble og skriver de ord ned, der falder en ind.

Ordene viser sig som oftest at være vidt forskellige, selvom det er det samme æble, der kigges på.

”I min gruppe havde vi kun et enkelt ord, der var det samme. Når man tænker på det, så er det jo slet ikke så underligt, at der indimellem opstår misforståelser mellem mennesker ” bemærker Ronny.
  

Græsset er ikke grønnere…

De 15 kursister på kurset kommer fra forskellige virksomheder og har meget forskellige jobfunktioner, så der er gode muligheder for at udveksle erfaringer:

”Vi er helt forskellige, men vores udfordringer er dybest set de samme. Det er sundt nok at finde ud af, at græsset ikke er spor grønnere andre steder.” smiler Ronny og afslutter:

”Jeg går i al fald herfra med en meget positiv oplevelse af kurset. Og jeg har helt sikkert fået noget med hjem, som der skal arbejdes videre med, så jeg kan blive mig selv igen”.


Læs mere om kurset her →