Olena realiserede drømmen om at blive buschauffør

23. maj 2023
olena-buschauffor-ukraine-uddannelse


For tre år siden flyttede Olena Kasianova til Danmark fra Ukraine uden at kunne sproget. Nu har hun uddannet sig til buschauffør og fået fast arbejde.

  

Nyt land og nyt sprog


I 2020 flyttede Olena til Danmark sammen med sin mand og deres to børn. Beslutningen om at flytte til Danmark blev truffet, fordi hendes mand fik arbejde i Brande. Planen var, at Olena også skulle finde sig et arbejde.

”Det var bare ikke så nemt, som jeg troede at finde et arbejde. Jeg kunne ikke sproget og oveni det hele kom Corona og hele Danmark blev lukket ned” fortæller Olena, der derfor måtte tænke anderledes for at komme ind på arbejdsmarkedet i Danmark.
 
 

Sprogskole og rengøringsjob


For at lære sproget, startede Olena på sprogskole i Vejle. Sideløbende med skolen arbejdede hun tidlig morgen i en butik som rengøringsassistent. Efter to år på sprogskolen bestod Olena sin sprogeksamen, og med sproget nogenlunde på plads, var hun klar til at finde sig et fuldtidsarbejde.

”En dag så jeg en kvindelig buschauffør, og det slog mig, at hun bare så så rolig og glad ud. Hun lignede en, der havde verdens bedste job. Lige dér vidste jeg, at jeg selvfølgelig skulle være buschauffør” forklarer Olena.


Buskørekort på AMU SYD


En studiekammerat fra sprogskolen havde taget buskørekort på AMU SYD og anbefalede Olena at gøre det samme:

”Han fortalte mig, at det var nemt at tage kørekort til bus. Men jeg var udfordret af sproget og blev meget frustreret allerede efter den første uge.”

Fagbegreberne i undervisningen var ikke blandt de ord, Olena havde lært på sprogskolen, og hun havde derfor svært ved at følge med i undervisningen.

”Min lærer, Gitte, kunne godt se på mig, at jeg havde brug for hjælp. Hun trak mig til side og sagde, at jeg skulle tage det helt roligt, så skulle det hele nok gå. Hun bad mig om at tro på hende, for hun troede på mig og ville hjælpe mig så meget som muligt.” fortæller Olena.
 
 

Hårdt slid gav pote


Olena knoklede og øvede sig på teorien hver dag derhjemme. Hun tog alle de online teoriprøver, hun kunne opdrive, og på den måde blev hun bedre og bedre til at forstå teorien og spørgsmålene i testene. Det hårde slid skulle da også vise sig at være det hele værd, for Olena bestod sin teoriprøve i første forsøg.

Da hun få dage senere skulle til køreprøve, gik det dog ikke helt som forventet. Olena fortæller:
”Jeg var så træt og nervøs. Jeg havde knoklet med teorien og lagt alt min energi der, så desværre lavede jeg fejl og bestod ikke køreprøven”

Men Olena var fast besluttet på at få sit buskørekort og efter 3 ekstra køretimer kom buskørekortet sikkert i hus.


Fremtid med fast ønskejob


Der er gode muligheder for fast arbejde, når man uddanner sig til buschauffør.

Allerede mens Olena tog sin uddannelse på AMU SYD, kom en kørselsleder fra Tide Bus forbi for at fortælle, at han manglede 15 chauffører. Manglen på buschauffører ses overalt i landet bl.a. fordi arbejdstiderne kan være en udfordring for familielivet. Den del er Olena nu ikke så bekymret for:

”Jeg skal nok få det passet ind, selvom jeg har to børn. Så har jeg jo fri på nogle andre tidspunkter i stedet for.” forklarer Olena, og fortæller samtidigt, at hendes børn var en stor del af motivationen for at tage en uddannelse i Danmark:

”Det var vigtigt for mig at vise mine børn, at man kan ændre sit liv, hvis man vil. Det er ikke nødvendigvis let, men kampen er værd at tage. Det har jeg i al fald vist dem ved at følge min drøm og tage buskørekort.”

Olena har da også allerede fået drømmen om at blive buschauffør realiseret. Hun har nemlig fået fast arbejde som rutebilchauffør ved Tide bus i Vejle.

”Nu glæder jeg mig til at have med mennesker at gøre hver dag. Det betyder meget for mig er at gøre en forskel for mine passagerer. De skal have en behagelig rejse og et smil med på vejen.” slutter hun.


Vil du vide mere om at tage kørekort til bus på AMU SYD? Så læs mere her →