Haven i oktober

1. oktober 2022
aaret-i-haven-amusyd-oktober

 

Højsæson for plantearbejde

Lige nu er det optimalt at plante nyt i haven, da jorden stadig er lun og der er masser af fugt til stede. Plant gerne de stedsegrønne planter i starten af oktober og de barrodede i slutningen. De barrodede planter er gået i ”dvale”, og har derfor ikke det samme behov for at etablere sig i jorden inden vinter i forhold til de stedsegrønne.

Læg blomsterløg til næste sæson nu
Forårsblomstrende løg kan lægges i oktober, så de er klar til næste forår. Læg dem mellem stauder, i græsplænen eller under buskene, og en tommelfingerregel er, at de skal lægges i en dybde, der svarer til 3 x løgets højde.

Del stauderne
Det er også nu, at du kan grave stauder op og dele dem. Stauder kan have godt af at blive delt, når de er blevet store, og så er der også mulighed for at bytte med naboen.


 

Gør haven klar til vinteren

 
Lad stauderne stå
Det kan være en god ide at lade de visne stauder stå til foråret, da de hvilende stauder beskyttes mod den værste frost. De danner også vinterbolig for mange insekter, og der vil være masser af frøstande til havens småfugle. Derudover er mange staudetoppe utrolig smukke i vinterlandskabet, når de er dækket med rimfrost eller sne.

Husk de vintersarte knolde
Georginer blomstrer helt ind til den første nattefrost, hvorefter de visner ned, og hvis du vil have glæde af dem igen til næste år, er det nu, de skal graves op. Klip de visne stængler af, børst jorden af knoldene og lad dem tørre. Nu kan de opbevares i en kasse vinteren over, bare det er tørt og frostfrit.

Slå græsplænen lidt højere
Sidste klipning af græsplænen vil typisk ske i oktober afhængig af efterårstemperaturen og hvornår kong vinter banker på. Her er det vigtigt, at du ikke klipper plænen for langt ned, da dette kan give græsset dårligere betingelser for at klare sig godt igennem vinteren. Klippehøjden bør være ca. 6 cm.

Brug bladene i haven
Kør ikke efterårets nedfaldne blade væk. Brug dem gerne som jorddække mellem stauderne og under træer og buske, hvor bladene vil kompostere og forbedre jorden... det er ganske gratis  Vintersarte planter kan med fordel dækkes af bladene, som vil virke isolerende og dermed beskytte planteren mod den værste frost.Husk også de andre ting i haven

 
Fjern blade fra havedammen
Nedfaldne blade skal fjernes fra havedammen, da de ellers vil synke til bunds, hvor de forrådner og tilfører næringsstoffer til dammen, hvilket kan give problemer med algevækst næste sommer. Brug en løvrive til at fiske bladene op eller spænd et net hen over havedammen i løvfaldsperioden.

Tøm og vask drivhuset
Tøm drivhuset for visne planter og spred jorden fra plantesækkene i køkkenhaven eller på komposten. Vask derefter drivhuset grundigt med en børste og drivhusrens eller brun sæbe og skyl efter med vand. Husk også borde og andet inventar.