Haven i marts

1. marts 2023
aaret-i-haven-amusyd-marts


Prydhaven

Må jeg gå i gang med græsplænen?
Græsplænen er måske bleg og trist oven på vinteren, og måske med visne pletter med grå belægning fra sneskimmel.
Selv om det er fristende, er det endnu alt for tidligt at tænke på arbejdet med græsplænen, altså at gøde, slå og vertikalskære.
Græsset skal være i god vækst til disse opgaver, og der er jordtemperaturen slet ikke høj nok endnu.
Derimod kan du sagtens rive vissent græs, blade, kviste og småsten sammen, og fyld også gerne huller med topdressing.
Så er du klar, når du skal i gang med klippearbejdet. Meeen… der går altså lige en måneds tid endnu.

Klargør staudebedet
Stauderne begynder at myldre op af jorden, så fjern de visne toppe fra sidste år nu, men pas på ikke at beskadige de nye skud der skyder frem. Prydgræsser skal også klippes i bund her tidligt på foråret, før de for alvor begynder at gro.

Plantetid for træer og buske
Det tidlige forår er et godt tidspunkt at plante træer og buske. Vælg gerne såkaldte barrodsplanter (planter der ikke er pottede med frie rødder uden jord på), som er langt billigere end pottede planter men af samme gode kvalitet. Disse sælges typisk i bundter til hegn og hæk, men her kan du også få mange andre planter som f.eks. roser.

Beskær havens træer og buske
Her i marts kan du beskære de fleste buske og frugttræer. Dog bør du lige vente med blommer og kirsebær samt den store beskæring af roser og lavendler, indtil nattefrosten er væk. Vent også med at klippe de helt tidlig blomstrende buske som f.eks. forsytia til de har blomstret.

Nyttehaven

Gør jorden klar
Fjern ukrudtet i køkkenhaven, og kultivér jorden godt igennem, så den er klar til den kommende dyrkningssæson.

Tyvstart sæsonen med forspiring
Du kan allerede nu forspire planter i vindueskarmen, så de allerede er godt i gang, når det bliver varmt nok til, at de kan komme ud i køkkenhaven. F.eks. kan du så tomater indenfor fra først i marts, og så er de klar til at blive plantet ud i drivhuset fra først til midt i maj.

Kan jeg så allerede nu?
Det er lige tidligt nok at så de fleste frø, da jordtemperaturen skal op på ca. 7 grader, før de tidlige frø kan spire, og mange frø kræver endda 10-15 grader. Spinat er noget af det første du kan så direkte i jorden i køkkenhaven, og hvis det er lige koldt nok, ligger frøene blot i jorden og venter på den rette temperatur.
Hvis du gerne vil tidligt i gang med at lægge kartofler, kan du varme jorden op ved at dække den med plastik. Og hvis du så samtidig lægger kartofler til forspiring et lyst sted, og vælger tidlige, mellem og sene sorter er du godt kørende.

Klip hindbærrene
Har du ikke allerede fået det gjort, kan du stadig nå at klippe efterårshindbærrene tilbage. De skal blot klippes helt i bund, så vil de skyde på ny, og sætte hindbær igen senere på sæsonen.