Haven i maj

1. maj 2023
aaret-i-haven-amusyd-maj


Der sås og plantes i køkkenhaven

På friland
Er kartoflerne ikke i jorden endnu, er tiden kommet til dette.  Pas på, du ikke beskadiger de nye spirer, mens du lægger kartoflerne.
 
Det er også nu, du skal så dine grøntsager. Vær dog lidt opmærksom på vejret, da temperaturen kan variere en del og stadig medføre nattefrost, men i midten af maj er jorden ofte så varm, at man kan så det meste.

Har du selv forspiret grøntsager i vindueskarmen eller købt færdige planter lige til at plante ud, skal dette også gøres i maj. Også her kan temperaturen være afgørende, og særligt squash, græskar og bønner skal først ud i køkkenhaven, når risikoen for nattefrost er helt ovre.

I drivhuset
Når det er slut med nattefrost, kan du plante tomater, peberfrugt, chili og agurker. Vejret kan godt blive ret varmt her i maj, og så er det en god idé at holde øje med ventilationen i drivhuset, så dine planter ikke bliver svitset i varmen, hvis ikke der er tilstrækkelig skygge.

Husk: Det vigtigt at få vandet godt i drivhuset men også ude, da maj ikke altid byder på tilstrækkelig med regn.

Plant ud i haven

Nu gælder det om at få plantet resten ud i haven, men undgå helst at gøre det på tørre, blæsende og varme dage, da planterne her har større fordampning og risikerer at tage skade. Sørg for at vande rigeligt specielt i tørre perioder.
Når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du plante dine georginer og andre sommerblomstrende knoldplanter ud i bedene. Knoldene kan være forkultiverede og allerede i vækst, fyldt med grønne blade, men du kan også sagtens lægge knoldene direkte ud i bedet, selvom de ikke forkultiverede.

Beskær planterne i haven

Beskær de forårsblomstrende buske, når de er afblomstret, så kan de nå at sætte knopper på de nye skud, der skal blomstre næste år.
Klip buksbom, taks og andre stedsegrønne planter, der skal formes til kugler, kasser, søjler mv. De skal normalt studses igen i august, hvis formen skal holdes skarp hele året.
Når løgplanter som fx påskeliljer og tulipaner er færdige med at blomstre, kan du med fordel nippe de visne blomsterhoveder af. Så bruger planten energien på at samle næring til næste års blomstring i stedet for på at danne frø. Lad bladene sidde, da løgplanterne skal have fred til at visne ned.

Rengøring af havedammen

Afslutningen på foråret kræver en rengøring af havedammen, så rens den for døde blade og andet organisk affald. Du kan også plante iltdannende planter, som holder vandet mere rent. Det er ligeledes nu, du skal begynde at fodre fiskene.