Haven i juni

1. juni 2023
aaret-i-haven-amusyd-juni


Pasning af nyttehaven

I drivhuset
Nu kan det blive temmelig varmt i drivhuset, og derfor skal du sørge for god skygge og udluftning for at undgå skimmelangreb på dine planter. Husk også, at der skal vandes rigeligt og ofte.

Knib de små nye skud af som kommer i bladhjørnerne på tomatplanterne, for at få dannet en lang hovedstængel, som dog med tiden vil kræve en form for støtte. På den måde kan du få mest muligt ud af tomatplanterne.

Lige ledes kan du optimere dine vinplanter ved at klippe alle sideskud, så der ikke sidder flere end 1-2 klaser på hver og højst et par blade efter den yderste klase. Dette sikrer mere lys og luft til druerne, så de kan få farve og smag.

På friland
Hak og kultivér jorden for at fjerne ukrudt og give en løs jord, som giver bedre vækstbetingelser for grøntsagerne.

Hyp jorden op omkring kartoffelplanterne, da de kartofler som får sollys bliver grønne og udvikler et giftstof.

Beskyt jordbærrene mod fugle ved at dække bedet med net eller fiberdug, men pas på, at fuglene ikke bliver fanget i nettet.

Giv frugttræerne et eftersyn: Er der døde skud og grene i frugttræerne bør de fjernes. Dette forebygger og begrænser spredning af sygdommen grå monilia. Tynd også gerne ud i frugterne sidst på måneden, hvis de sidder tæt. En god regel er ca. en håndsbredde mellem æbler og pærer og ca. det halve mellem blommer. Derved kan du opnå sundere og flottere frugter.

Klip og nip blomsterne

Hvis du gerne vil holde hækken skarp og veltrimmet hele sæsonen bør du klippe den 2 gange - her i juni og igen i august. Ønsker du kun at svinge hækklipperen en gang, kan du gøre dette i juli, da hækken så vil se nyklippet ud længst muligt, og samtidig risikerer du så heller ikke at forstyrre de småfugle, der har bygget rede i hækken.
Lad de afblomstrede løg beholde bladene længst muligt, da løgene opsamler mest energi ved selv at visne ned, men fjern gerne de visne blomsterstande så der ikke bruges unødig energi på frømodning.
Klipper du de afblomstrede blomsterstande på dine stauder, kan du få dem til at blomstre igen, lige som det også kan være tilfældet med rododendron, hvis du nipper de visne blomster af. Det både pynter og planten vil bruge energien på at danne nye blomsterknopper frem for at danne frø.

Husk også græsplænen

Slå græsplænen hver uge og gød med et par kg. NPK-gødning pr. 100 m2 for at holde plænen sund og i god vækst og for at reducere mængden af ukrudt og mos. Stik gerne kanten af på plænen så den står skarpt og flot, hvilket faktisk giver hele haven et mere velholdt og trimmet ”look”.

Vand, vand, vand

Juni kan være en temmelig tør måned, så planterne kan let komme til at mangle vand. Husk at især de nyplantede træer og buske ikke må mangle vand, så de kræver ekstra opmærksomhed.