Haven i juli

1. juli 2023
aaret-i-haven-amusyd-juli


Vand er vigtigt

Selv når det ikke er varmt og solrigt, mangler haven ofte vand i juli. Når du vander, så sørg for at vande grundigt i stedet for at sjatvande. Det bedste tidspunkt for vanding er tidlig morgen eller aften, da fordampningen her er mindre. Man kan forebygge hurtig udtørring ved at dække jorden med planter, flis, kompost eller lignende.
…men hvor ofte?
Krukker med sommerblomster skal som udgangspunkt vandes hver dag, med mindre vi får meget regn. Drivhuset er også et af de steder, hvor daglig vanding er nødvendig. Her kan et automatisk vandingssystem være en stor hjælp.
 Grøntsagerne i køkkenhaven skal vandes i tørre perioder, så væksten ikke går i stå. Nyplantede træer, buske, hække og stauder har også brug for vand.
 Derimod er det ikke nødvendigt at vande veletableret træer, buske og hække (dog lige bortset fra Rhododendron i meget tørre perioder), og græsplænen skal også nok klare sig uden, selvom den i perioder kan se gul og vissen ud.

Optimer nyttehaven

Hold øje med kartoffelplanterne
Ser kartoffelplanterne meget visne ud, kan det være et tegn på kartoffelskimmel. Fjern alt det overjordiske af planten og brænd det. Kartoflerne nede i jorden tager ikke skade, hvis bladene fjernes, men de vokser dog heller ikke mere uden top.

Beskær bærbuskene
Fjern de ældste grene på bærbuskene lige over jorden under eller lige efter høst.

Udtynd frugttræerne
Ofte sætter frugttræer alt for mange frugter, og du kan gøre dig selv og træet en tjeneste ved at fjerne en del af de umodne frugter. Dette giver mindre belastning af spinkle grene på især nye træer, mindre risiko svampesygdomme samt flottere frugter.

Luft ud i drivhuset
Selv drivhusplanter bryder sig ikke om 30 grader, så sørg for åbne døren og vinduerne. For høje temperaturer giver dårlig vækst og øget risiko for sygdomme.

Høst og gem krydderurterne
Det er nu, du skal høste krydderurter, hvis du vil gemme dem til vinteren. Krydderurterne smager bedst, før de går i blomst, men er det allerede sket, kan du skære blomsterne af og vente 1-2 uger, før du høster bladene.

Prydhaven nusses og trimmes

Nip roserne
Ved at nippe de visne blomster af, vil mange roser sætte nye knopper, hvorved blomstringen forlænges. Jo mere du nusser og nipper, desto flere nye knopper - og så pynter det jo også, når alt det visne kommer væk.

Klip hæk én gang
Hvis du kun vil klippe hæk en gang om året, kan det gøres midt i juli. Trækkes klipningen så langt, vil hækken ikke nå at skyde så meget, at den ser trængende ud senere - men det er jo et spørgsmål om temperament.

Slå plænen to gange efter ferien
Når du kommer hjem fra sommerferien, er græsset ofte blevet ret langt. Da langt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning, kan du med fordel slå plænen første gang 2-3 cm højere end normalt, og dernæst igen på tværs af første klipning med den klippehøjde du plejer at anvende.