Haven i januar

1. januar 2023
aaret-i-haven-amusyd-januar


Klar til at planlægge den kommende havesæson

På dette tidspunkt er der ikke så meget at lave i haven, så det er et godt tidspunkt til at begynde at planlægge den kommende havesæson, som banker på døren om et par måneder. Man kan få gjort sig tanker om eventuelle ændringer i haven, hvad man gerne vil dyrke, og hvilke indkøb der skal gøres af f.eks. frø, som måske skal forkultiveres.

Forkultivering i vindueskarmen

Chilli er populært at dyrke, og de kan med fordel sås i vindueskarmen allerede nu.

Beskyt sarte planter mod frost

Barfrost kan være hård mod visse planter, så det kan være en god ide at beskytte disse ved at dække dem over med f.eks. grangrene, blade eller fiberdug. Vintersarte planter kan f.eks. være roser, mammutblad og hortensia.

Fjern sne fra planterne

Sne på planterne kan være et smukt syn, men store mængder sne kan være ødelæggende. Derfor kan det være nødvendigt at fjerne sneen fra hække og planter da især tøsne kan få planternes grene til at knække sammen under vægten.

Beskyt barken mod dyr

Barken på den nederste del af især unge frugttræer kan være udsat for sultne gnavere som mus og harer. Derfor er det en god ide at beskytte stammen med en plantespiral, men vær omhyggelig med at få den så langt ned som muligt, så mus ikke så let kan gnave under den.

Pas på dine krukker

Hvis dine krukker ikke er frostsikre kan de sprænge når det fryser. Få tømt dine terrakottakrukker (og andre) for jord og sørg for at opbevare dem, så de ikke kan stå med vand i hen over vinteren.

Klip podekviste

Hvis du vil forsøge dig med podning i den kommende sæson, er det nu, du skal ud og klippe de podekviste, du skal bruge. Pak derefter kvistene ind i aviser eller lignende og grav dem ned i jorden, da de så kan holde sig, indtil du skal bruge dem.
Er jorden frossen, kan kvistene alternativt lægges i køleskabet, indtil jorden igen er tøet op. Det er blot vigtigt at de ligger på køl, indtil de skal bruges.