Haven i februar

1. februar 2023
aaret-i-haven-amusyd-februar


Klargør fuglenes bolig til den kommende sæson

Nye fuglekasser skal op senest her i februar, hvis fuglene skal nå at vænne sig til dem, inden ynglesæsonen begynder. Har du allerede fuglekasser i haven, bør de tømmes og rengøres nu. Fjern det gamle redemateriale og skold evt. kassens indre, så den bliver ordentlig ren. Lad den tørre, før du atter lukker den og hænger den op, så den er klar til forårets ryk ind af æg og fugleunger.

Prydhaven

Trænger hækken til en ordentlig overhaling, er februar et godt tidspunkt at give den en kraftig beskæring, men kun på den ene side i første omgang. Beskær i tørt vejr, hvor risikoen for svampeangreb er mindst.
Løvfældende buske (f.eks. hortensia og syren), træer (f.eks. eg og løn), frugttræer- og buske kan plantes her om vinteren, før forårsskuddene kommer frem. De kan nemlig godt klare en smule nattefrost.

Undgå frostskader på planterne
Selv om det er vinter, fordamper der vand fra bladene på stedsegrønne planter, og det kan give tørkeskader. Tjek vinterdækningen af sarte planter og/eller sæt grangrene eller fiberdug omkring planterne for at formindske fordampningen. Vand også gerne planterne i perioder med plusgrader, hvis jorden er tør.

Frostsikring af havedammen
Når der er frostgrader, skal du huske at tjekke havedammen efter for åndehuller. Lav forsigtigt hul i isen, og ligger der sne oven på isen, bør du fjerne det, så lyset kan skinne igennem.

Lav nye planter med stiklinger
Februar er også en god måned at fremstille nye planter ved stiklinger. Stik stiklingerne i god pottejord, og sæt en plastpose over. Fjern plastposen nogle timer om dagen, så undgår du lettere svampesygdomme. Plant ud (gerne i en mistbænk eller drivhus til at starte med), når du kan se de første rødder på stiklingerne ved forsigtigt at løfte stiklingerne op.

Nyttehaven

Høst rabarber tidligt
Nye rabarberskud kan drives frem, inden det rigtig bliver forår. Grav en stump rod af din rabarberplante op, sæt den i en spand eller krukke, og placerer den i en mørk og kølig kælder eller overdækket i drivhuset. Efter høst kan rodstumpen genplantes ude i haven.
 
Læg kartofler til forspiring
Tidlige sorter af kartofler kan lægges til forspiring fra slutningen af februar, så er de klar til at komme i jorden midt i marts. Læg kartoflerne i en æggebakke et lyst og køligt sted uden direkte sol, og giv dem gerne et pust med vandforstøveren ind imellem.

Lidt for gør det selv folket: byg en mistbænk
I en mistbænk (eller drivbænk) vokser småplanterne hurtigt til, så vejen til en frodig have forkortes betragteligt. Allerede fra sidst i februar har solen så meget magt, at den begynder at kunne varme jorden op inde i mistbænken, så du kan så radiser, rucola og spinat.

Og husk også lige plæneklipperen

Sørg for at få plæneklipperen slebet, smurt og pudset her i vinterperioden. Giv den selv et eftersyn, eller send den på værksted så den er klar til sæsonen for græsslåning starter.