Haven i august

16. august 2022
aaret-i-haven-amusyd-august

 

Få mest mulig ud af nyttehaven

Lige nu topper udbyttet i køkkenhaven, som bugner af frugt, bær og grønt, og det skal ikke gå til spilde. Så nu skal der høstes, gemmes, syltes og fryses, så man også kan glæde sig over resultatet helt indtil næste sæson.

I drivhuset:
Husk fortsat udluftning i drivhuset. Varme dage og kølige sensommernætter giver kondens i drivhuset og dermed mere fugt, så det er ekstra vigtigt at lufte ud for at undgå svampesygdomme. Fjern også syge blade og beskær planterne så de får mere lys og luft.
For at få så meget ud af tomatplanten som muligt, bør topskuddet knibes af nu. Så bruger planten ikke sine kræfter på at sætte nye blomster, som alligevel ikke kan nå at udvikles til frugter, men koncentrerer sig om de tomater, der allerede er under udvikling.

På friland:
Forbered næste års jordbærsæson ved at plante nye planter allerede nu. Så kan de nå at etablere sig godt inden næste forårs blomstring og dermed giver et bedre udbytte. Dit eksisterende jordbærbed kan udtyndes og gødes efter 15. august, så de kan samle kræfter til næste års blomstring og bærsætning. Hvis du venter med at gøde til foråret, får planterne typisk en masse store blade og færre bær.

Du kan stadig høste af dine rabarber, hvis du altså har givet dem en pause siden midsommer, så planterne er blevet frodige igen.Arbejdet i prydhaven


Plant, del og så
Lige nu er jordtemperaturen årets højeste, og det giver hurtig frøspiring og dannelse af nye rødder. Derfor er det nu et rigtig godt tidspunkt til anlæg af græsplænen, så den kan vokse op og nå at etablere sig inden vinteren. Giv også gerne etablerede plæner en sidste gang gødning her i august – ikke senere.
Hvis jorden ikke er knastør, kan du fra slutningen af august begynde at dele dine stauder og plante nyt i haven. Især stedsegrønne planter bør plantes nu, da det er vigtigt at de når at etablere sig godt inden vinteren.

Husk husk husk… der er stadig behov for vanding.

Tip
Giv ikke roserne gødning efter 1. august, da de ellers vil vokse og sætte nye skud til langt ud på efteråret, som kan tage skade, når der kommer frost.

Klip hækken 2. gang
Hvis du klippede hæk inden Sankt Hans, er den nok ved at trænge til en studsning her i august. Klipper du hækken to gange om året, får du en tæt hæk, som står skarpt hele vinteren.

Beskær alle havens træer nu
Der er stadig god vækst i træerne, hvilket betyder, at de er bedre i stand til at lukke sårene og holde svampesygdomme ude. Samtidig er væksten ikke så kraftig som om foråret, så der kommer ikke så voldsom genvækst efter beskæringen. Du kan også med fordel beskære kirsebær, blommer og de såkaldte ”blødere” som valnød, birk og ahorn nu.

Plej sommerblomsterne
Hvis du giver sommerblomsterne kærlig omsorg med vand, gødning og afpudsning af visne blomster, kan de blomstre længe endnu. Med lader du dem udvikle frøbælge, stopper blomstringen hurtigt.