Haven i april

1. april 2023
aaret-i-haven-amusyd-april

 

Få liv i græsplænen

Nu kan du klippe din græsplæne for første gang. Fjern eventuelt visne grene og blade fra vinteren og klip græsset et par cm højere end normalt de første par gange.
Plænen kommer også hurtigt til at se veltrimmet ud, hvis kanterne lige bliver klippet eller stukket af.
Når plænen er begyndt at vokse, og den er klippet de første gange, kan du, hvis det er tiltrængt, fjerne mos med en mosfjerner eller vertikalskærer og sprede topdressing ud inden eftersåning af plænen.

Giv gødning i haven

Det er nu du skal gøde haven for at få det bedste ud af den til sommer, så giv gødning til græsplænen, roserne, nyttehaven mm. Du kan anvende kunstgødning, organisk gødning eller kompost.

Gør køkkenhaven klar til sæsonen

Køkkenhaven skal køres i stilling til sæsonens kommende høst ved at starte med at klargøre jorden, som skal ”luftes” og tilføres ny næring.
Fjern rodukrudt og brug en fræser eller en spade til at vende jorden. Tilfør sphagnum eller kompost efterfølgende.

Du kan fx sagtens lægge kartofler direkte i jorden her først i april, og stadig høste masser af nye kartofler i juni, men vent helst til risikoen for hård frost er ovre.

Frisk terrassen op

Her i april, mens vejret stadig er fugtigt, er det godt at rense fliserne for alger. Derudover er det en god ide at rense fugerne for ukrudt og mos . Husk at efterfylde med frisk fugesand (dette er vigtigt). Så er terrassen pæn og igen klar til at blive indtaget af havemøblerne.

Få styr på stauderne

Det er også nu, at stauderne for alvor begynder at sende nye skud i vejret, så klip det visne helt ned, men pas på ikke at skade de friske skud. Flyt rundt på de selvsåede stauder og del dem som var blevet store sidste år. Du kan ganske enkelt bare grave dem op, dele dem med hænderne eller en spade, kassere det døde og så plante dem i haven igen.

Tip: Hvis der er højere stauder, som har en tendens til at vælte senere på sommeren, kan dette forebygges ved at give dem støtte allerede nu. Derved vil støtten nemlig hurtigt blive skjult af planternes nye skud og blade.

Beskær planterne i haven

Når foråret officielt er begyndt, er tiden også inde til at få beskåret havens forskellige planter. F.eks. klippes lavendel ca. 15 cm over jorden, sommerfuglebusk ca. 20-30 cm over jorden og hindbær helt ned (hindbær sætter kun bær på nye årsskud). Vær opmærksom på at f.eks. roser, hortensiaer og sommerfuglebuske først bør beskæres, når der ikke længere er risiko for, at de nye skud, bliver svedet af frosten.

Luge, luge, luge

Tag ukrudtet i opløbet ved at hakke, skuffe, håndluge og kultivere jorden nu. Det lønner sig.