Fra landmåler i Ukraine til chaufføruddannelse i Kolding

30. januar 2023
2023-nazar-amu-syd


Det er ikke uden udfordringer at tage et kursus på et helt nyt sprog. Men hvor der er vilje, er der som bekendt en vej. - Det er 28-årige Nazar Matsuta et levende bevis på.


Nødvendige kompetencer
I februar kom Nazar til Danmark fra Ukraine. Oprindeligt er han uddannet landmåler, men havde gennem venner fået stillet et chaufførjob i udsigt, som han glædede sig til at komme i gang med.

Efter kort tids ansættelse lukkede virksomheden, som Nazar arbejdede for, og der måtte nye kompetencer på cv’et, før han kunne komme videre i et nyt job.

”Jeg havde det store kørekort i forvejen hjemme fra Ukraine, men jeg manglede den grundlæggende kvalifikationsuddannelse for at kunne arbejde lovligt som chauffør i Danmark.” fortæller Nazar.

Den grundlæggende kvalifikationsuddannelse er en lovpligtigt uddannelse på 4 uger. Uddannelsen henvender sig til personer, der vil arbejde som chauffører inden for godstransport med lastbil, hvis de fx har erhvervet det store kørekort i hæren eller i udlandet.


Sproglige udfordringer
Da Nazar kom til Danmark begyndte han på sprogskole med det samme, men at skulle tage et kursus på dansk, med et begrænset kendskab til sproget, var selvsagt en udfordring til at begynde med:

”Det var virkelig hårdt og svært i starten, og jeg kunne slet ikke se mig selv bestå den afsluttende test på dansk.” fortæller han.
Al undervisningen foregik på dansk og materialet var ligeledes på dansk, men Nazar var alligevel ikke sådan at slå ud:

”Jeg brugte google translate til at oversætte undervisningsmaterialet og så var min lærer, Anni, rigtig god til at tale langsomt og tydeligt, så jeg kunne følge med og lære det hele” forklarer han

Nazars sidekammerat og øvrige medkursister var under hele kurset en stor hjælp, når der fx skulle forklares og oversættes ifm. gruppearbejde.

”Når man er så ihærdig som Nazar og har viljen til at arbejde med tingene, så finder vi en løsning på de sproglige udfordringer i fællesskab. Hvis Nazar ikke lige forstod tingene på dansk, så tog vi det også på engelsk.” fortæller faglærer på AMU SYD, Anni Paulsen.


Eksamen - på dansk
Kvalifikationsuddannelsen skal bestås med en afsluttende test. På dansk.

For Nazar, der ellers havde godt styr på alle love og regler, nagede bekymringen dog for, om han mon ville misforstå noget i den danske test, så han ikke bestod.

”Jeg forstod det meste, men jeg var bange for at misse ord, der kunne være afgørende for sammenhængen i spørgsmålene” forklarer Nazar og fortsætter:

”Der var heldigvis en medarbejder fra AMU SYDs administration, som sprang til og hjalp mig med at oversætte de ord i testen, som jeg var i tvivl om. Det var en stor hjælp og tryghed, og jeg bestod testen med kun en enkelt fejl” smiler han


Arbejdet kalder
Med chaufføruddannelsesbeviset i hånden, er Nazar startet i sit nye job som chauffør. På sigt vil han gerne tilbage til Ukraine og lave noget helt andet: Drømmen er at åbne eget bageri.

Men i første omgang skal der prøves kræfter med chaufførjobbet på de danske veje sideløbende med, at han fortsætter undervisningen på sprogskolen.

”Jeg er så taknemlig for den måde, jeg er blevet taget i mod her i Danmark. Både på sprogskolen, på arbejdsmarkedet og på AMU SYD. Danskere er gode mennesker, og jeg er glad for al den hjælp og de muligheder, jeg har fået her.” fortæller Nazar til slut.Læs mere om kurset "Intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse - lastibl" her →