Pressemeddelelse: Klar til at hjælpe ukrainere godt ind på arbejdsmarkedet

28. marts 2022
uddannelse-til-ukrainere-amusyd


Ingen ved, hvor mange ukrainske flygtninge, der kommer til Trekantområdet. Men der skal ’drejes på mange håndtag’ for at hjælpe ukrainere godt ind på arbejdsmarkedet. Det er baggrunden for, at tre uddannelsessteder har sat sig sammen og melder klar til at løfte opgaven med opkvalificering.
 
 
Hvor mange ukrainske flygtninge kommer til Trekantområdet? Og hvilke kompetencer har de med sig? Og hvordan passer det med de job, der er ledige?
 
Uafklarede spørgsmål er der nok af. Til gengæld er målet klart: de ukrainske flygtninge skal have en hjælpende hånd for at komme godt ind på arbejdsmarkedet – og gerne hurtigt. Der er mange ledige job i forskellige brancher, og ukrainerne er kendt på det danske arbejdsmarked.  
 
Det er baggrunden for, at tre uddannelsessteder i Trekantområdet er klar til sammen at hjælpe ukrainerne ind på arbejdsmarkedet. Uddannelsesstederne laver en fælles indsats på tværs af faglighed og udbud af kurser og uddannelsesforløb. Det drejer sig om: HANSENBERG, EUC Lillebælt og AMU SYD.
 
Uanset om flygtningene ønsker at arbejde i industri og produktion, i servicefag på hoteller og restauranter, transport og logistik eller med landbrug, så har skolerne stor erfaring med at opkvalificere til netop de kvalifikationer, som virksomhederne har brug for.
 
Èn indgang er vigtig
AMU SYD er den fælles ’indgangsdør’ til dialog om opkvalificering og sørger for at koordinere mellem skolerne, så de ukrainske flygtninge får adgang til de rette muligheder. Det kan være flygtningene selv, kommunerne i området, jobcentre, virksomheder eller andre, der har brug for afklaring.
 
”Markedet for opkvalificering kan for nogen virke stort at navigere i. Det må imidlertid ikke være en stopklods for at sørge for den rette opkvalificering til ukrainerne, så de hurtigt kan komme ind på det danske jobmarked. Derfor har vi valgt én entydig indgang til at få hjælp, og så viser vi videre til de relevante skoler og kurser,” forklarer Ole Møller, Udviklingschef på AMU SYD.
 
Vigtigt med hurtig afklaring
Det meste er nyt, når man kommer til et nyt land. Nyt sprog, nye krav på arbejdsmarkedet og nye kolleger. Der er brug for en god dialog og en hurtig kompetenceafklaring for at sikre en god start. Helt lavpraktisk kan det handle om at få udarbejdet et CV, så man kan komme ud og søge job. Andre kan have brug for at få nye certifikater for at kunne være på en dansk arbejdsplads, fx til gaffeltruck, hygiejnebeviser eller sikkerhedskurser.
 
”Mange ukrainere har familie eller venner, der har arbejdet i Danmark, men for manges vedkommende bliver der også brug for introduktion til det danske arbejdsmarked og danskundervisning, hvor den enkelte lærer om, hvordan Danmark er som land.
Sproglige færdigheder er vigtige for hurtigt at blive en del af det danske samfund og arbejdsmarked. Her har vi stærke erfaringer med at kombinere sprogundervisning med de fagbegreber, som den enkelte skal ud og bruge på en dansk arbejdsplads,” fortæller Ole Møller.
 
Glæder sig til opgaven
Fælles for alle uddannelsesstederne er, at de glæder sig til at løfte opgaven og bidrage til, at integrationen af ukrainerne bliver en succes.
”Vi har mange ledige job i Danmark, og ukrainerne er arbejdsomme og dygtige medarbejdere. Vi skal imidlertid sørge for, at de bliver hjulpet godt i gang med et job i Danmark. Vi er klar, og vi glæder os,” fastslår Ole Møller på vegne af uddannelsesstederne.
 


Kontakt:
Ole Møller, Udviklingschef ved AMU SYD, tlf.: 76 37 37 37 eller direkte: 25 24 07 30, mail: olm@amusyd.dk
Uddannelsesstederne HANSENBERG, EUC Lillebælt og AMU SYD har sat sig sammen og melder klar til at løfte opgaven med opkvalificering af de ukrainske flygtninge, der kommer til Trekantområdet.