Mihaela var genert: Nu tør jeg snakke foran klassen

16. juni 2021
Michaela_klar_til_rengoering__eb_amusyd

Sammen med 20 andre flersprogede lærer Mihaela både dansk og rengøring, så hun bliver klar til at søge job.

”Jeg var genert, da jeg startede og kunne ikke lide at snakke foran de andre. Men vores lærer Katrine og Lene har givet mig selvtillid, så nu tør jeg godt række hånden op og sige noget i klassen”, fortæller en tydelig glad og stolt Mihaela.

Den samme forandring ser Thomas Vestergaard, som er jobkonsulent hos Jobcenter Kolding: ”Kursisterne begynder at tro på sig selv og får selvtillid. Underviserne får dem til at udfolde sig. Hvis du viser dem tillid, viser de dig det også”.

Thomas uddyber: ”Mange af kursisterne har været i Danmark i lang tid, og efter 5 år har de ikke ret til sprogundervisning. Det er svært for dem at få job, når de ikke er ret gode til sproget. Her har vi et AMU-kursus på 7 uger, hvor de både lærer dansk, og så bliver de klar til job i en bestemt branche – fx rengøring”.

 

Vi lærer at arbejde korrekt

Både Mihaela og hendes medkursister Yue Hong og Hanifa fremhæver kombinationen af dansk og rengøring som meget lærerigt for dem.

”Jeg vil gerne passe på min krop, og jeg har lært at gøre rigtig rent, og hvilken rækkefølge, jeg skal gøre tingene i”, siger Yue Hong. Hanifa supplerer: ”Før har jeg arbejdet forkert, men nu forstår jeg, hvordan jeg skal bruge hele kroppen, når jeg gør rent. Jeg har også forstået symboler og lært om rengøringsmidlerne.

 

Praktiksted og praktikant skal matche

De næste par uger skal kursisterne i praktik i forskellige virksomheder. Mihaela skal ud og gøre rent på en uddannelsesinstitution. Hanifa, som kommer fra Syrien, har haft forskellige løntilskudsjob i Danmark. Nu glæder hun sig til på mandag at starte på en stor fabrik i Haderslev.

Yue Hong skal i praktik hos et lokalt firma, som leverer mad: ”Jeg har arbejdet som kok i Kina og drømmer om at få job inden for branchen igen. Det er dejligt at skulle ud til et firma som laver mad, måske kan jeg også få lov til at lave kinesisk mad derude”, siger hun med et smil.

”Når jeg skal hjælpe kursisterne med at finde praktiksteder, lytter jeg til, hvad de fortæller. Det er vigtigt, at praktiksted og praktikant passer sammen, særligt fordi at vi jo håber, at det på længere sigt kan resultere i et job”, fortæller Thomas Vestergaard.

 

Dansk giver flere muligheder og drømme

”Her på kurset snakker vi dansk hele dagen. Jeg kunne ikke ret meget dansk, da jeg startede, men nu kan jeg forstå og snakke med mine børns lærer og pædagoger.

Det er vigtig for mig, for jeg vil gerne have en fremtid i Danmark sammen med mine 2 piger, som begge snakker dansk. Jeg vil også gerne hjælpe min ældste datter med lektierne.

I fremtiden vil jeg gerne finde et job, hvor jeg kan arbejde med miljøet og passe på det”, slutter Mihaela af med.