Opsøgende serviceassistent-elev udvider arbejdsområder

29. juni 2020
Janet

”Jeg tror, man selv skal ud og lave den stilling, man gerne vil have. Hvis du fx har et rengøringsjob, så kig dig rundt. Måske mangler kopirummet at blive ryddet op, eller blomsterne trænger til en kærlig hånd. Du skal fortælle virksomheden, hvor du kan hjælpe. De ser det ikke altid selv, eller måske tænker de ikke på, at du også kan hjælpe med andre opgaver end rengøring”.

Ordene kommer fra Janet Fredsøe, som er i gang med uddannelsen til faglært serviceassistent her på AMU SYD. Janet har mange års erfaring på arbejdsmarkedet, inden hun i 2019 valgte at videreuddanne sig og samtidigt bygge videre på sine erhvervserfaringer.

 

Erhvervserfaring gav merit

”Jeg har været social og sundhedshjælper og arbejdet på plejehjem i 17 år. Jeg havde behov for at prøve noget andet og søgte ind i et privat rengøringsfirma. Her arbejdede jeg i 5 år og gjorde primært rent hos ældre mennesker. Jeg nød at hjælpe de ældre, men jobbet er meget hård fysisk, og jeg ville gerne skifte karriere, så jeg kunne være på arbejdsmarkedet i mange år fremadrettet”, fortæller Janet, som selv undersøgte mulighederne for videreuddannelse.

”Jobcentret bevilligede mig et uddannelsesløft, og så kom jeg her op på AMU SYD og fik lavet en Real Kompetencevurdering (RKV). Jeg fik merit på grund af min erhvervserfaring, så jeg kan tage uddannelsen på et år i stedet for 2 år”.

 

Uddannelse har betydning for økonomi

”At skifte fra et lønnet job til en uddannelse, har betydet en stor nedgang i min økonomi. Men Jobcentret har hjulpet mig, og jeg har et studiejob, hvor jeg gør rent”.

Janet uddyber: ”Her i corona-tiden tilbød jeg selv at gøre ekstra rent i virksomheden under de nye retningslinjer. Jeg har desuden peget på andre arbejdsopgaver, jeg kan løse for dem. Jeg har fået vist virksomheden, at jeg kan tilbyde andet end rengøring. Fordelen for virksomheden er, at en medarbejder kan varetage flere funktioner, og for mig betyder det ekstra arbejdstimer og mere i løn”.

 

God rengøring skal aflønnes 

”Jeg håber, at rengøring får et boom, altså et løft og bliver prioriteret og værdsat mere her efter corona-tiden”, udtaler Janet, som altid har ment at god hygiejne og rengøring er vigtig.

”Værdsættelsen af området må gerne gøre, at lønnen følger med, for den er ikke særlig høj. Lønnen bør også være udspecificeret i forhold til arbejdspladsen og opgaverne. Det kræver mere at gøre rent på fx et sygehus i forhold til på et kontor”.

Janet, som efter den afsluttende praktikperiode i køkkenet på Kolding Sygehus, bliver færdiguddannet serviceassistent til september, siger: ”Jeg tror, der i Danmark skal være et beredskab, så vi er klar til nye pandemier. At vi får en ny hygiejneprofil og nye vedvarende retningslinjer i forhold til rengøring fx i det offentlige rum. Når vi holder afstand og har god hygiejne smitter vi jo ikke så meget”.

Om uddannelsesforløbet hos AMU SYD konkluderer Janet her til sidst: ”Faglærerne har været fantastisk gode, tålmodige og har en høj faglighed. Kantinen laver god mad, og jeg har været meget glad for hverdagen og min uddannelse på AMU SYD”.

 

Læs mere om uddannelsen til serviceassistent her