Vasilica fra Rumænien lærer dansk og tager lastbilkørekort

8. januar 2020
Vasilica_amusyd_lastbilkoerekort(2)

Vasilica har vist, hvordan ihærdighed og drømme kan forenes. Vasilica er rumæner, bosat i Danmark og med en drøm om at blive lastbilchauffør som sine to brødre, der kører rundt i Europa. Men han havde ingen faglige erfaringer som chauffør og samtidigt svært ved at forstå og tale dansk.

Siden 2017 har han gennemført flere sprogkurser - uden den store effekt. Gennembruddet kom i Læseværkstedet hos AMU SYD, hvor danskundervisningen bliver koblet med det fag, han gerne vil arbejde inden for. Resultater er, at han nu har bestået dansk lastbilkørekort, gennemført lastsikringsprøven og til sidst teorien til EU-bevis.

Nu har han fået ’tanket op’ på både danskkundskaberne og de faglige kundskaber. Det betyder, at han er godt rustet til at få et job som lastbilchauffør og måske senere gennemføre en uddannelse i Danmark.

Læseværksted var et vendepunkt

”Når man gerne vil integreres og have et godt job i Danmark, så er det vigtigt at kunne tale dansk. Læseværkstedet på AMU SYD var virkelig fedt og har hjulpet mig meget. Her har jeg lært dansk og de tekniske udtryk, som jeg skulle bruge for at tage mit lastbilkørekort og senere arbejde som lastbilschauffør,” fortæller Vasilica.

Han startede for tre måneder siden i Læseværkstedet, hvor hans danskkundskaber var på et meget basalt niveau. Vasilica roser Læseværkstedet for at gøre danskundervisningen relevant for ham. Han fremhæver de dygtige og dedikerede lærere, Charlotte Roth og Annette Frydenlund, og det gode materiale, som er tilpasset den enkelte i undervisningen.

Bestod kørekortet

”På Læseværkstedet anbefalede lærerne mig, at jeg blev ved med at lære det tekniske på dansk, indtil jeg var klar,” fortæller Vasilica.

Og klar blev han. Vasilica er det gode eksempel på, hvordan ihærdighed og viljen til at lære dansk har betydning for at bestå et faglig kursus. Han var den eneste udlændinge på kurset til lastbilkørekort, der bestod.

På Læseværkstedet blev han også en del af et stærkt socialt sammenhold med kursister fra andre lande. Nogle af dem ser han endnu, og de relationer er også vigtige, når man gerne vil finde sig til rette i et nyt land. Det kræver mod og træning hver dag at blive bedre til at snakke dansk.

Vasilica vil gerne have mere danskundervisning via Læseværkstedet. Hans mål er at blive dygtigere til dansk, så han engang kan blive dansk statsborger.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om kørekort til lastbil og alle de muligheder der er inden for transport, så læs mere her → eller ring til AMU SYD på tlf. 76 37 37 37.