VVS-lærlinge vil kunne svejse plast

27. oktober 2023
thor-og-patrick-plastsvejsning


 
Som en del af uddannelsen til VVS-energispecialist, er der mulighed for at udvide færdighederne med et plastsvejseforløb på AMU SYD. Forløbet giver udover ekstra fremtidssikrede skills på cv’et, også mulighed for at arbejde i udlandet, hvor der er stor mangel på VVS’ere, som kan svejse plast.
 
Aftalen om plastforløbet har AMU SYD indgået med EUC Syd, HANSENBERG og Rybners, der alle uddanner VVS-energispecialister, men ikke selv huser kompetencerne til at undervise og certificere inden for plastsvejsning.

Plast i stedet for jern

I takt med skærpede byggetekniske krav og stigende fokus på miljø, kræves der efterhånden mere af VVS-energispecialisternes færdigheder. Der må fx kun anvendes plastsvejsede samlinger i forbindelse med nedløbsrør, vand, varme og kemikalier, særligt når det gælder større byggerier, virksomheder og hospitaler. Der kan være store ulemper og risici forbundet med at anvende traditionelle samlinger, som kan slå læk og skabe kontaminering. Og så er plast bare en mere miljøvenlig løsning end støbejernsrør, der ruster og bliver utætte med tiden:

Plast går nærmest aldrig til, og skulle det ske på et tidspunkt langt ude i fremtiden, så kan man i princippet taget rørene op og smelte dem om og genbruge dem,” fortæller Thor Iversen, der er i lære som VVS-energispecialist. Han er en af syv lærlinge, der har benyttet sig af muligheden for at tage plastsvejseforløbet på AMU SYD som en del af sin uddannelse. Med de skærpede regler og fremtidens miljøperspektiv for øje, giver det altså rigtig god mening at kunne svejse plast, når man skal arbejde som VVS’er.

Patrick Løtzsch er ligeledes ved at tage uddannelsen, og han stemmer i:

Der er stor fokus på bl.a. grøn energi og fjernvarme, derfor er det i det hele taget en meget klimaorienteret og fremtidssikret uddannelse. Vi kommer til at skulle svejse rigtig meget plast i fremtiden, så vi kan lige så godt få det lært.

Plastsvejsningens verden

I værkstedet på AMU SYD undervises lærlingene i forskellige svejseteknikker og plastmaterialer. De bliver indlemmet i plastsvejsningens verden med teorier og procedurer, så de på egen hånd kan kontrollere, om deres svejsninger opfylder de gældende normer og krav.

Generelt arbejdes der med muffe-, elektro- og stuksvejsning samt ekstrudersvejsning, og alle lærlinge kommer igennem de øvelser, som er forbundet med rørsvejsepasset. I forbindelse med udarbejdelsen af svejseprotokoller bruges forskellige udregninger, som lærlingene skal kunne udføre.

Det er altså ikke bare at svejse rørene sammen. Vi skal vide, hvad vi laver og kunne kontrollere, at resultatet af svejsningerne er i orden, så det holder. Det lærer vi her,” fortæller Thor.

Certificering er en god investering 

Varigheden af forløbet varierer alt efter, om lærlingene skal have ’rør-certifikat’ eller den ’fulde pakke’ med en ekstra uge, der udløser certifikatet ’USME’. Langt de fleste vælger den sidste løsning, der giver lov til at svejse med tryk og kemi. Certifikaterne gælder i henholdsvis to og tre år, hvorefter de skal re-certificeres. Og det kan godt betale sig at blive certificeret inden for plastsvejsning. De fleste bygherrer og virksomheder bruger nemlig udelukkende certificerede plastsvejsere, så de er sikre på, at arbejdet udføres korrekt, og at alt dokumentation er i orden ift. gældende regler.

Internationale muligheder

Færdigheder inden for plastsvejsning gør sig ikke kun godt på CV’et herhjemme, de er også gode at have med i kufferten, hvis man drømmer om at arbejde uden for Danmark, der er nemlig stor mangel på plastsvejsere ude i verden:

De store vandrør, som fx trækkes i Dubai, er af plast. Det giver næsten sig selv, at der skal en del arbejdskraft til sådan et projekt,” fortæller Thor og forklarer også, at både Italien og Frankrig er ved at gå over til plastrør i deres vand- og afløbssystemer, så der rig mulighed for at få arbejde, hvis udlandet trækker.

Plastsvejseforløbene for VVS-lærlinge kører et par gange om året afhængigt af, hvor mange lærlinge der er. Der er dog altid mulighed for at erhverve plastsvejsecertifikater på AMU SYD, selvom man ikke er i lære som VVS-energispecialist.

Læs mere om vores plastsvejsekurser her →