Plastik bekymrer danskerne

20. juni 2022
plastik-bekymrer-danskerne

AMU SYD har fokus på genanvendelse


På plastmageruddannelsen på AMU SYD er der fokus på bæredygtighed, affaldssortering og genanvendelse af plast i undervisningen. Og med god grund. Plastik hører nemlig til blandt danskernes største klimabekymringer.

Faglærer Mette Høilund og kollegerne på AMU SYD lærer ikke ’bare’ lærlingene at sprøjte nye plastprodukter ud. Hun har også stor fokus på bæredygtighed, affaldssortering og genanvendelse af plast. Baggrunden er, at det bliver en stadig vigtigere del af at arbejde med plast i fremtiden. Et af verdens vigtigste materialer skal nemlig gerne gøre nytte mange gange – og mange flere gange end i dag.

I det årlige bæredygtighedsbarometer fra Orkla koncernen (2021) fremgår det, at plastik i havene og mængden af affald, vi frembringer, i høj grad bekymrer danskerne. Kun overgået af bekymringen for klimaforandringer.
 
”Plast er et fantastisk materiale, som skal bruges med omtanke. Det er vigtigt, at langt mere plast bliver genanvendt fremover. Både af hensyn til klimaet og økonomien. Derfor arbejder vi med et cirkulært perspektiv i vores undervisning inden for plast. Lærlingene skal ikke ’bare’ have en stor faglig viden om plast, men også have en skærpet opmærksomhed på mulighederne for at genanvende plast,” fortæller Mette Høilund, som er faglærer på AMU SYD.

Affald på bordet
Derfor kommer der også tit husholdningsaffald op på bordet. Lærlingene bliver ofte bedt om at stikke hånden i skraldespanden derhjemme og komme med et udvalg. Og så bliver der undervist i forskellige emballager og typer plast. Hvad kan genanvendes, og hvad kan ikke? Og hvorfor?

”Der er emballage, som er sammensat af forskellige slags plast og nogle gange også kombineret med andre materialer. Det kan være en stor forhindring for at genanvende plast. Eksempelvis er de færreste klar over, at der er en plastikbelægning indvendigt i en dåsesodavand, og en pose med kartofler kan have en laminering, som gør, at posen ikke kan genanvendes,” fortæller Mette Høilund.

Danskerne har svært ved at gennemskue, om plast kan genanvendes
Mette Høilund oplever, at mange af de virksomheder, hvor fagfolkene inden for plast kommer til at arbejde, fx hos producenter af fødevarer, gør en stadig større indsats for at plastemballagen skal kunne recirkuleres.

Og det er også vigtigt, når forbrugerne skal sige deres mening. I bæredygtighedsbarometeret siger 74 pct., at det er vigtigt for dem, at de kan genanvende emballagen lavet af plastik, som de får med hjem. Men de synes, det er svært. 72 pct. siger, at det ofte er svært at finde ud af, om emballagen kan genanvendes.

”Det er et problem, at så mange forbrugere gerne vil sortere plast, men samtidig har svært ved at finde ud af det. Vi vil gerne give lærlingene et indblik i, hvorfor det er svært for mange forbrugere at gennemskue, hvilke emballager, der kan genanvendes. Gennemgangen af indholdet i en skraldespand kan være en stor aha-oplevelse, og så har vi en god anledning til at drøfte, hvilke emballagetyper, der kunne bruges i stedet,” siger Mette Høilund.

Ny affaldsordning – mere sortering
Forbrugerne skal meget snart tilegne sig ny viden om bl.a. plastik. En ny, landsdækkende affaldsordning medfører, at danskerne skal sortere affaldet i flere typer end tidligere. Fx skal de også sortere blød plast fremover.

På AMU SYD bliver ny viden om plast og affald hurtigt omsat til praksis. Lærlingene får bl.a. mulighed for at omdanne plastikaffald til granulat, som de støber til nye produkter. Det kan fx være, at affaldet bliver til nye kloakrør, slanger eller poser.

Og det er netop det fantastiske ved plast: hvis det bliver brugt på den rigtige måde og sorteret rigtigt, så kan det genanvendes igen og igen og igen.