AMU Syd

Er plast tilsat træ og halm mere miljøvenligt?

19. nov 2018

Besoeg-fra-ruc

Mette Høilund fra AMU SYDs plastmagerafdeling i Ribe har i sidste uge haft besøg af 3 elever fra Roskilde Universitet. De arbejder på et projekt som skal undersøge om plast tilsat træ og halm er mere miljøvenligt.

 

Mette Mortensen fra Roskilde Universitet kontaktede Mette Høilund fra vores plastafdeling på Snepsgård ved Ribe. De ønskede at høre mere om plast og høre om de i vores værksteder kunne arbejde med projektet i praksis.

Projektet

En del af projektet var at tilsætte træ eller halm til plasten for at gøre det mere miljøvenligt. Det vil det blive, ved at halmen, alternativt træet, erstatter plasten i det færdige produkt. Holdet fra RUC kom til AMU Syd for at se, hvordan det vil komme til at se ud i virkeligheden. Vi ville sprøjtestøbe emner med forskellige tilsætningsprocenter for at finde den optimale tilsætning.

Processen 1

Selve processen med at tilsætte træet til plasten gik ret let fortæller Mette. Vi prøvede med 0,5 mm træ”støv”, og det gik ret nemt. Dog blev træet meget sort, og derfor blev det færdige emne meget mørkt. Ved træsmuld med 2 mm længde gik det procesmæssigt lige så let som med de korte træfibre, og træet blev ikke helt så mørkt, men dog mørkt. Jeg havde forventet, at det ville have været mere træfarvet sige Mette, men det var nærmest lyst kulfarvet. Jeg synes ikke denne del af projektet gik efter MINE forventninger. Større træstykker kunne være en løsning på nedbrydningen af træet, og vil give et pænere udseende i emnerne. Her arbejdede vi med tilsætninger fra 5 – 20 % træ.

Problem 1

Træ har en meget dårligere varmeledningsevne end plast, og da vi støbte et emne, der havde en stor godstykkelse (4 mm), kunne varmen fra plast/træ ikke komme væk fra emnet, og derved bulede emnet ud efter afformningen. Dette ville kunne være løst med længere køletid, men det vil give større nedbrud i træfibrene, da de så skulle være i snekken i længere tid, og derved påvirket af for høj varme for længe.

Processen 2

Halm som tilsætning til plasten var større succes end træet. Her startede vi med at tilsætte halm, der var 2 mm lange i fibrene. Det blev flotte emner, og processen kørte rigtig fint. Da halm var en meget lille densitet, var vi på et tidspunkt ved at tænke på, om vores blandeforhold, der var beregnet ud fra gram, måske i stedet skulle være ud fra volume. Vi blev dog enige om at fortsætte med gram, fordi det var, hvad vi var startet med, og det andet bare var at regne om….

Problem 2

Der er et lille problem ved at tilsætte halm til plasten, når det skal forarbejdes. Under sprøjtestøbningen bliver plasten varmere end antændelsestemperaturen på halmen, og derfor nedbrydes halmen i støbeprocessen med forbrændinger til følge. Dette er ikke umiddelbart til at løse, men jeg fandt en PP med forholdsvis lav massetemperatur, og dermed håbe på at vi ikke fik nedbrudt materialerne for meget.

Perspektivering

Både Mette og de 3 studerende havde 2 spændende forsøgsdage i Ribe. Om resultatet siger Mette: ” Vi fandt ud af, at træ og halm sagtens kan tilsættes plast i mængder op til 25-30 %, men at halm ved 75 % måske nok ikke skal forsøges flere gange. Det resulterede i, at sprøjteenheden på maskinen blev til en røgkanon, og hele skolen lugtede af halmfyr. Heldigvis skete der ikke andet, end hvad en støvsuger og en klud kunne udbedre”

De 3 studerende fra RUC kørte fra Ribe med en masse ny viden, en masse data at arbejde videre på, og en ny dato for videre arbejde med dette forsøg.

Kontakt os

ÅBNINGSTIDER OG ADRESSE

Telefontid 76 37 37 37

Mandag til torsdag 07:30 - 15:00
Fredag  07:30 - 14:00

AMU SYD Hovedafdeling
C F Tietgens Vej 6,
6000 Kolding
info@amusyd.dk
CVR: 10 08 52 92
EAN: 5798000553972